Info

Szukaj

Informacje

22 listopad 2018
23 styczeń 2018
10 styczeń 2018
05 styczeń 2018
04 styczeń 2018
04 styczeń 2018
10 grudzień 2017
09 kwiecień 2017

DIETA REDUKCJA:

 

ŚNIADANIE

Owsianka z nasionami chia, bananem i truskawkowym coulis

II ŚNIADANIE

Pasta brokułowa z nasionami słonecznika i słupki białej rzepy

OBIAD

Wołowina sous – vide w sosie truflowym z kaszą jęczmienną i modrą kapustą

PODWIECZOREK

Brownie sojowe z matcha

KOLACJA

Krem pomidorowo – paprykowy z estragonem i kurczakiem

 

 

DIETA SPORT:

 

ŚNIADANIE

Kurczak sous – vide z hummusem szpinakowym, naszym chlebem czystoziarnistym i słupkami kolorowej papryki

II ŚNIADANIE

Koktajl truskowkowo – jagodowy z białkiem serwatkowym

OBIAD

Tikka masala curry z indykiem sous - vide, sypkim ryżem basmati i fasolką szparagową na parze

PODWIECZOREK

Waniliowe kuleczki mocy w chia

KOLACJA

Sałatka ze świeżych warzyw z krewetkami, jajkiem i dressingiem mary rose

 

Sezon jesiennych przeziębień i grypy uważam za otwarty. Czas się zabezpieczyć.

Zamiast kupować kolejne „cudowne” preparaty na odporność wykorzystaj to, co masz…w kuchni. Włączenie do diety odpowiednich produktów posłuży Ci znacznie bardziej, niż zażywanie leków i syntetycznych suplementów. Przy okazji nie nadwyrężysz możliwości swojego portfela.

ZADBAJ O MIKROFLORĘ JELIT

Nie ma co do tego wątpliwości – Twoja odporność w dużej mierze zależy od kondycji jelit. Jeśli chcesz zadbać o ich prawidłową mikroflorę, a przy okazji pomóc organizmowi usunąć nagromadzone toksyny, jedz kiszonki.

Bakteriocyny zawarte w kiszonkach wpływają bardzo korzystnie na odporność organizmu. Można je spożywać codziennie (nie dotyczy tylko osób mających problemy z nerkami lub nadciśnieniem z uwagi na dość dużą zawartość soli). Z powodzeniem można je nazwać naturalnym antybiotykiem.

Może się wydawać, że świeże warzywa i owoce dostarczają więcej składników odżywczych, niż produkty fermentowane. Przeciwnie! Błonnik zawarty w roślinach podczas kiszenia jest częściowo „nadtrawiany”, dzięki czemu węglowodany zawarte w produkcie stają się lepiej i w większej części przyswajane.

To samo dotyczy witamin i minerałów. Jeżeli Twoim przyzwyczajeniem jest zażywanie preparatów witaminowych, warto podawać je razem z kiszonkami, które sprawią, że witaminy z grupy B, cynk, wapń i żelazo zostaną znacznie lepiej przyswojone.

W produktach fermentowanych jest także znacznie mniej toksyn, niż w ich świeżych, podstawowych odpowiednikach. Toksyny w warzywach? Tak, niestety producenci żywności, dbając o wydłużenie terminu przydatności do spożycia, traktują żywność substancjami, które dla Twojego organizmu są szkodliwe. Proces kiszenia potrafi znacznie zmniejszyć zawartość np. aflatoksyn, czy azotanów w produkcie.

Najbardziej wartościowymi kiszonkami będą te, które przygotujesz samodzielnie z wykorzystaniem warzyw eko. Jeśli nie masz na to czasu, wybieraj produkty dobrej jakości – kiszone, a nie te, do których „kwaszenia” użyto octu spirytusowego. Te drugie zachowują jedynie smakowe walory produktów kiszonych, ale nie poprawiają stanu zdrowia. Kapusta kiszona powinna być żółtawa, a nie biała.

Z pomocą przyjdą Ci także inne produkty fermentacji mlekowej – kefiry, maślanki, jogurty. Zawsze wybieraj te naturalne, o krótkim składzie, a najlepiej ekologiczne.

POZNAJ KASZĘ JAGLANĄ

Ten prosty, mało przetworzony produkt pozyskiwany jest z ziaren prosa. Nie zawiera glutenu i może być spożywany nawet przez najmłodszych.

Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3- niacyny (bardzo istotnych dla produkcji przeciwciał podczas choroby), miedzi, fosforu, wapnia i żelaza. Podobnie, jak kiszonki, pomaga w procesie usuwania toksyn z organizmu. Działa na organizm alkalizująco, dzięki czemu zapobiega przed niekorzystnym dla zdrowia i odporności zjawiskiem, potocznie nazywanym „zakwaszeniem” organizmu.

W czasie chorób górnych dróg oddechowych kasza jaglana jest szczególnie cenna z uwagi na wchłanianie nadmiaru wilgoci i łagodzenie stanu zapalnego błon śluzowych, a co za tym idzie – zmniejszenie ilości śluzu odpowiedzialnego za dolegliwości takich, jak katar i kaszel.

Kasza jaglana wpływa pozytywnie także na jelita oraz nerki, których kondycja jest bardzo istotna dla utrzymania prawidłowej temperatury ciała.

PRZYPRAW SIĘ O ZDROWIE

Przyprawy nie tylko dodają smaku, ale także…zdrowia. Zdarza Ci się szukać specjalnych preparatów zawierających wyciągi z egzotycznych produktów po to, aby poprawić swoją odporność i samopoczucie? Często jest to zupełnie nie potrzebne i kosztowne.

Cebula i czosnek z pewnością nie uszczuplą Twojego budżetu, a jeśli spojrzysz na nie przychylnym okiem, komponując posiłki, z pewnością wspomogą Twoją odporność.

Cebula jest bogata w witaminę C, fosfor, siarkę, krzem i magnez, które są bardzo istotne dla budowania odporności organizmu na infekcje. Fitonycydy zawarte w cebuli mają natomiast działanie bakteriobójcze. Możesz spożywać ją zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, gdyż zachowuje większość swoich właściwości nawet po ugotowaniu, czy usmażeniu.

Podczas krojenia cebula może się wydawać nieco przykra, ale olejki eteryczne, które mogą doprowadzić Cię do łez, wpłyną bardzo korzystnie na stan Twoich błon śluzowych i oczyszczą Twoje drogi oddechowe.

Czosnek jest coraz lepiej rozpoznawany, jako naturalny antybiotyk. Jego pozytywne działanie jest trudne do przecenienia. Może być wykorzystywany jako środek przeciwwirusowy, bakteriobójczy, przeciwzapalny. Dodatkowo poprawia trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Pamiętaj jednak, że zalety czosnku wykorzystasz w pełni tylko, gdy zamiast krojenia, zmiażdżysz ząbek lub użyjesz wyciskarki do czosnku. Podczas miażdżenia allina, zamienia się w allicynę – naturalny i bardzo skuteczny antybiotyk.

Czosnek jest dość wrażliwy na podgrzewanie. Przyjmuje się, że aby zachować pełnię jego cennych właściwości, czas poddawania go wysokiej temperaturze nie powinien przekroczyć 6 minut.

Ciekawostka – przepis na syrop czosnkowy – idealny środek wzmacniający odporność

2 ząbki czosnku (najlepiej polski; nigdy nie wybieraj tego z Chin, gdyż ma jedynie walory smakowe)

Sok z jednej cytryny

Dwie łyżeczki miodu surowego

Pół szklanki przegotowanej, ciepłej (ale nie gorącej!) wody

Czosnek zmiażdżyć i wymieszać w szklance / słoiku z pozostałymi składnikami. Miksturę przykryć spodkiem lub płócienną czystą szmatką. Odstawić na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa). Gotowe! Zażywaj 2 – 3 łyżki dziennie, a zapomnisz, co to przeziębienie.

P.S. Jeśli chcesz zneutralizować nieprzyjemny zapach z ust po spożyciu czosnku, zjedz surowe jabłko. Przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi dawkę bioflawonidów, poprawiających wchłanianie witaminy C, która także jest bardzo istotna dla zachowania odpowiedniej odporności.

SŁONECZKO, GDZIE JESTEŚ?

W czasie jesieni znacznie mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, a gdy już wychodzimy na zewnątrz, trudno „złapać trochę słońca”. W efekcie nie jesteśmy w stanie wytworzyć wystarczająco dużo witaminy D3, która jest wytwarzana podczas ekspozycji skóry na słońce.

Niedobory tej witaminy możesz uzupełnić, włączając do swojej diety znaczne ilości ryb morskich i owoców morza. Produkty te obfitują także w bardzo istotne dla odporności nienasycone tłuszcze omega 3 i 6 oraz żelazo i selen.

W przypadku, gdy spożywasz rybyb morskie i owoce morza okazjonalnie lub wcale, konieczna jest suplementacja witaminy D w okresie jesienno – zimowym.

TŁUSZCZ NA KATAR I KASZEL?

Owszem. Pomocny w tym przypadku jest bezsprzecznie smalec gęsi. Jest to sprawdzony sposób na przeziębienie. Wprawdzie nie istnieją dowody naukowe potwierdzających lecznicze działanie gęsiego smalcu, ale ma dobrą sławę w lecznictwie ludowym.

Jako środek na kaszel, katar lub gorączkę możesz przygotować następującą miksturę:

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka gęsiego smalcu

½ szklanki gorącego mleka

Składniki dokładnie wymieszać i wypić tuż po przygotowaniu. Napój należy spożywać dwa – trzy razy dziennie przez kilka dni.

Smalec gęsi świetnie sprawdzi się, jako rozgrzewająca maść do smarowani klatki piersiowej. Złagodzi kaszel i trudności z oddychaniem podczas infekcji.

Pamiętaj jednak, że tłuszcz gęsi nie jest zalecany, jako składnik codziennej diety. Stosuj go doraźnie.

Zmiany pogody mają znaczący wpływ na samopoczucie. Nadejście jesieni na większość z nas wpływa niekorzystnie.

Poprawa nastroju przy pomocy batonika lub słodkiej gorącej czekolady zapewne nie pomoże Twojej sylwetce.

Poznaj alternatywne, zdrowe sposoby na „osłodę” jesiennej aury.

BANAN

To najmniej wymagająca w „przygotowaniu” przekąska, która idealnie sprawdzi się w okresie jesienno – zimowym. Wystarczy obrać ze skórki i gotowe!

Banany uwalniają tryptofan - substancję regulującą nastrój, która jest przekształcana w serotoninę, zwaną „hormonem szczęścia”.

Są także bogatym źródłem potasu, dzięki czemu wspomagają pracę układu krążenia i poprawiają dotlenienie mózgu, co jest szczególnie istotne, gdy spędzamy niewiele czasu na świeżym powietrzu.

Duża zawartość witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B6) pomoże uregulować poziom cukru we krwi i złagodzi stres.

tzatziki

Czosnek - naturalne lekarstwo

Czosnek pospolity (Allium sativum) pochodzi z Azji Środkowej. Uprawiany jest na terenie całej półkuli północnej.

Jest rośliną cenioną głównie za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Polecamy Wam przepis na dip grecki tzatziki z wykorzystaniem tej wyjątkowej rośliny.

Tags: ,
fritata z komosą ryżową

Komosa ryżowa – moc witamin i minerałów

Komosa ryżowa (quinoa) uprawiana jest w Ameryce Południowej, głównie w Peru, Boliwii, Chile, Ekwadorze i Argentynie.

Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, niezmiennie cenioną za unikalne wartości odżywcze.

Koniecznie sprawdźcie jak łatwo możecie przyrządzić fritatę z komosą ryżową! 😊

Tags: ,
stir fry z grzybami shitake

Grzyby shitake – eliksir życia

Grzyby shitake występują w Azji, szczególnie w jej wschodniej części, na terenie Japonii i Chin, a także na Półwyspie Indochińskim.

Uznawane w medycynie Bliskiego Wschodu za eliksir życia mogą być wspaniałym dodatkiem do naszych potraw.

Sprawdźcie przepis na aromatyczne stir fry z makaronem ryżowym i sosem ostrygowym z dodatkiem grzybów shitake.

Tags: ,
ptasie mleczko z szałwią hiszpańską

Nasiona chia – źródło siły i wytrzymałości

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) zwana również chia występuje na terenach Meksyku oraz Gwatemali.

Jest to niezwykle zdrowa roślina ceniona ze względu na swoje nasiona.

Koniecznie sprawdźcie przepis na pyszne ptasie mleczko, którego podstawą są nasiona chia.

Tags: ,
owsianka z jagodami goji divine food

Jagody goji – owoce długowieczności

Krzew kolcowój pospolity (lycium barbacum), na którym rosną jagody goji należy do rodziny psiankowatych. Gatunek pochodzi ze środkowych Chin. Rozprzestrzenił się również w innych rejonach świata i jest uprawiany w wielu krajach.

Jagody goji są bardzo zdrowe i mogą służyć jako wartościowy dodatek do codziennego menu.

Sprawdźcie, jak możecie w prosty sposób przygotować smaczne śniadanie z wykorzystaniem tych owoców! 

Tags: ,
trening_personalny

MEGA PROMOCJA specjalnie dla Ciebie!

Zamów catering dietetyczny na minimum 10 dni i skorzystaj z 10% RABATU NA TRENING PERSONALNY POD OKIEM PROFESJONALNEGO TRENERA! 

Zadbaj o siebie kompleksowo.

Tags:

O divine food

DIVINE FOOD to propozycja dla osób zainteresowanych swoim zdrowiem i dbaniem o piękną sylwetkę. Dla tych, którzy nie chcą tracić czasu i energii na przygotowanie pysznych zbilansowanych posiłków. Działamy na terenie Warszawy, Otwocka i Józefowa.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem