Blog

Szukaj

Ostatnie wpisy

23 styczeń 2018
10 styczeń 2018
05 styczeń 2018
04 styczeń 2018
04 styczeń 2018
quinoa

KOMOSA RYŻOWA

Komosa ryżowa – moc witamin i minerałów

Komosa ryżowa (quinoa) uprawiana jest w Ameryce Południowej, głównie w Peru, Boliwii, Chile, Ekwadorze i Argentynie.

Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, niezmiennie cenioną za unikalne wartości odżywcze.

Koniecznie sprawdźcie jak łatwo możecie przyrządzić fritatę z komosą ryżową! 😊

Nasiona komosy ryżowej zawierają bardzo dużo protein. W suchej masie quinoa znajduje się 12-22 % białka, około 6% tłuszczu, 50% skrobi i około 6% błonnika pokarmowego.

Komosa ryżowa stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C i E oraz wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, potasu i żelaza.

Dzięki niej dostarczycie swojemu organizmowi polifenoli, wpływających korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, a także obniżających ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne, nowotwory oraz miażdżycę.

Komosa ryżowa ma właściwości przeciwutleniające, a więc spowalnia procesy starzenia, a także przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu.

Ponadto roślina zawiera aminokwasy egzogenne, lizynę i aminokwasy siarkowe niezbędne do naprawy i odbudowy komórek.

Wartość energetyczna w 100 g suchego produktu to 334 kcal.  

 

Poniżej podajemy przepis na fritatę z wykorzystaniem komosy ryżowej: 

60 g komosy ryżowej

60 ml wody

4 jajka

2 łyżki mleka (opcjonalnie)

pół łyżeczki kurkumy

30 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)

100 g brokułów (pokroić w kostkę i zblanszować, czyli zalać wrzątkiem; odczekać 1-2 minuty)

1 duży ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)

20 g masła śmietankowego

60 g szynki wiejskiej (pokrojonej w drobną kostkę)

szczypta pieprzu

jedna łyżeczka soli

Komosę ryżową moczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie odcedzić. 

Zagotować w podanej ilości wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny i gotować około 8 min co chwilę mieszająć, żeby nie przywarło. Na koniec dodać masło i dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 st.C.

Pozostałe składniki wymieszać w dużym naczyniu wraz z przygotowaną komosą.

Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut.

Et voila! Bon appétit 😊

Wartości odżywcze na 100 g produktu:

160.03 kcal | Białko 9.44 g | Tłuszcz 10.22 g | Węglowodany 10.11 g

Tags: ,

O divine food

DIVINE FOOD to propozycja dla osób zainteresowanych swoim zdrowiem i dbaniem o piękną sylwetkę. Dla tych, którzy nie chcą tracić czasu i energii na przygotowanie pysznych zbilansowanych posiłków.

Ostatnie wpisy

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem