Komosa ryżowa – moc witamin i minerałów
Komosa ryżowa (quinoa) uprawiana jest w Ameryce Południowej, głównie w Peru, Boliwii, Chile, Ekwadorze i Argentynie.
Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, niezmiennie cenioną za unikalne wartości odżywcze.
Koniecznie sprawdźcie jak łatwo możecie przyrządzić fritatę z komosą ryżową! ????
Nasiona komosy ryżowej zawierają bardzo dużo protein. W suchej masie quinoa znajduje się 12-22 % białka, około 6% tłuszczu, 50% skrobi i około 6% błonnika pokarmowego.
Komosa ryżowa stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C i E oraz wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, potasu i żelaza.
Dzięki niej dostarczycie swojemu organizmowi polifenoli, wpływających korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, a także obniżających ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne, nowotwory oraz miażdżycę.
Komosa ryżowa ma właściwości przeciwutleniające, a więc spowalnia procesy starzenia, a także przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu.
Ponadto roślina zawiera aminokwasy egzogenne, lizynę i aminokwasy siarkowe niezbędne do naprawy i odbudowy komórek.
Wartość energetyczna w 100 g suchego produktu to 334 kcal.
Poniżej podajemy przepis na fritatę z wykorzystaniem komosy ryżowej:
60 g komosy ryżowej
60 ml wody
4 jajka
2 łyżki mleka (opcjonalnie)
pół łyżeczki kurkumy
30 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
100 g brokułów (pokroić w kostkę i zblanszować, czyli zalać wrzątkiem; odczekać 1-2 minuty)
1 duży ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
20 g masła śmietankowego
60 g szynki wiejskiej (pokrojonej w drobną kostkę)
szczypta pieprzu
jedna łyżeczka soli
Komosę ryżową moczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie odcedzić.
Zagotować w podanej ilości wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny i gotować około 8 min co chwilę mieszająć, żeby nie przywarło. Na koniec dodać masło i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 st.C.
Pozostałe składniki wymieszać w dużym naczyniu wraz z przygotowaną komosą.
Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut.
Et voila! Bon appétit ????
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
160.03 kcal | Białko 9.44 g | Tłuszcz 10.22 g | Węglowodany 10.11 g