Grzyby shitake – eliksir życia
Grzyby shitake występują w Azji, szczególnie w jej wschodniej części, na terenie Japonii i Chin, a także na Półwyspie Indochińskim.
Uznawane w medycynie Bliskiego Wschodu za eliksir życia mogą być wspaniałym dodatkiem do naszych potraw.
Sprawdźcie przepis na aromatyczne stir fry z makaronem ryżowym i sosem ostrygowym z dodatkiem grzybów shitake.
Grzyby shitake przywracają organizmowi witalność, wzmacniają jego odporność oraz pomagają uwolnić się od stresu.
Działają także ochronnie na wątrobę, przeciwzakrzepowo, antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwnowotworowo.
Są bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B12, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, cynk, kwas foliowy i potas.
Nie powinny spożywać ich dzieci i osoby chorujące na dnę moczanową oraz mające kamicę nerkową.
Lentinicacid, aminokwas zawarty w grzybach przyspiesza metabolizm oraz przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Grzyby shitake to idealny dodatek do dań, sosów oraz sałatek.
Wartość energetyczna 100 g świeżych grzybów to 34 kcal.
Sprawdźcie jak możecie samodzielnie przygotować pyszny stir fry z makaronem ryżowym, sosem ostrygowym i grzybami shitake.
To proste! ???? Oto przepis:
200 g gotowanego makaronu ryżowego
2 łyżeczki oleju z orzechów kokosowych
2 łyżki sosu ostrygowego
20 g kiełków fasoli mung
15 g cebuli
30 g kapusty pekińskiej
15 g pędów bambusa
5 g dymki
40 g marchwi
30 g grzybów shitake
Makaron ryżowy ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni umieścić olej oraz pozostałe składniki (oprócz sosu ostrygowego).
Podsmażyć je szybko (nie dłużej niż 5 minut).
Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać warzywa z porcją wcześniej ugotowanego makaronu oraz sosem ostrygowym.
Zrobione! Poczuj smak i aromat tego niesamowitego dania ????
Wartości odżywcze na 100 g gotowego stir fry:
118.86 kcal | Białko 1.95 g | Tłuszcz 5.09 g | Węglowodany 16.34 g