Jagody goji – owoce długowieczności
Krzew kolcowój pospolity (lycium barbacum), na którym rosną jagody goji należy do rodziny psiankowatych. Gatunek pochodzi ze środkowych Chin. Rozprzestrzenił się również w innych rejonach świata i jest uprawiany w wielu krajach.
Jagody goji są bardzo zdrowe i mogą służyć jako wartościowy dodatek do codziennego menu.
Sprawdźcie, jak możecie w prosty sposób przygotować smaczne śniadanie z wykorzystaniem tych owoców!
Owoce mają właściwości przeciwutleniające, hipoglikemiczne, co oznacza, że obniżają stężenie cholesterolu LDL. Wspomagają również funkcjonowanie układu odpornościowego oraz regulują pracę układu trawiennego.
Spożywanie tych owoców działa ochronnie na siatkówkę oka, zapobiega rozwojowi jaskry, a także pomaga chronić organizm przed miażdżycą.
Jagody goji zawierają dużo składników cennych dla naszego organizmu w tym kompleks polisacharydów, karotenoidy, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe oraz wolne aminokwasy.
Owoce te są źródłem cynku, miedzi, żelaza, wapnia, selenu oraz fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy C oraz E.
100 g suszonych owoców dostarcza 370 kcal.
Można spożywać je bezpośrednio. Są też wspaniałym dodatkiem do koktajli, jogurtów i muesli.
Z suszonych owoców przygotujemy także herbaty oraz soki owocowe.
Poniżej przepis na pyszną owsiankę, którą w prosty sposób przygotujecie w domu:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka jagód goji
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka miodu
200 ml mleka
Płatki ugotować na mleku zgodnie z zaleceniami z opakowania. Dodać pozostałe składniki.
Gotowe! Smacznego! ????