Awokado – wyjątkowy owoc
Awokado to owoc pochodzący z ciepłych, tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest doceniany przede wszystkim za walory smakowe i zdrowotne.
Sprawdźcie nasz przepis na guacamole i odżywczą maseczkę.
Spożywanie awokado poleca się szczególnie osobom chorującym na anemię i nadciśnienie.
Zawiera zdrowe tłuszcze (omega 9, omega 3 i omega 6), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a niewiele cukru.
Owoc ten jest źródłem magnezu, potasu, witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B w tym kwasu foliowego.
Wartość energetyczna awokado wynosi 160 kcal na 100 g owocu jadalnego, z czego 2 g stanowi białko, około 7 g to węglowodany, a 15,3 g to tłuszcz.
Można spożywać je bezpośrednio. Świetnie sprawdza się też w sałatkach. Na bazie tego owocu przygotujemy pyszne dipy oraz pasty.
Jego miąższ jest podstawą słynnego meksykańskiego guacamole, które możecie w prosty sposób przygotować sami.
Sprawdźcie, jakie to łatwe! Oto przepis:
280 g awokado bez pestki i skórki
100 g serka kremowego (Philadelphia)
50 g jogurtu naturalnego lub sojowego
6 g kolendry
4 g soli, najlepiej różowej himalajskiej
6 g posiekanych świeżych papryczek chili
4 g oliwy z oliwek
4 g soku z limonki
Awokado ugnieść widelcem lub w moździerzu. Pozostałe składniki zmiksować blenderem lub dokładnie wymieszać. Połączyć z awokado.
I już gotowe! Smacznego! :-)
Wartość energetyczna na 100 g gotowego guacamole:
162 kcal | Białko 3.1 g | Tłuszcz 14.57 g | Węglowodany 5.98 g
Z awokado tłoczy się również olej, który ma zastosowanie w kosmetyce. Służy on do odżywienia oraz pielęgnacji skóry.
Poniżej podajemy przepis na odżywczą meseczkę z zastosowaniem awokado.
Maseczka z awokado, oliwą z oliwek lub cytryną:
1. Zblenduj miąższ z awokado. Następnie dodaj do niego 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
2. Powstałą w ten sposób maseczkę nałóż na twarz omijając okolice oczu i ust.
3. Pozostaw na 15 minut, następnie zmyj letnią wodą.
Oliwę z oliwek możesz zastąpić sokiem z cytryny.